Mentenanta trapa auto in Bucuresti

De cele mai multe ori, ne dam seama ca trebuie sa facem mentenanta trapei auto abia atunci cand apa incepe sa intre in masina. De obicei, problema apare din cauza scurgerilor infundate, iar de aici incep neplacerile: apa ajunge la picioarele soferului, la pasager, in portbagaj si asa mai departe.

Aceste situatii pot fi prevenite, dar daca ai ajuns aici, cel mai probabil te confrunti deja cu una dintre urmatoarele probleme:

  • Trapa nu se mai deschide/inchide
  • Trapa sta stramb
  • Curge apa din plafoniera
  • Apa ajunge in masina cand ploua
  • Gasesti apa in portbagaj dupa spalarea masinii

Hai sa vedem ce poti face in aceste situatii.

De ce intra apa in masina?

In 90% dintre cazuri, apa ajunge in masina pentru ca scurgerile trapei sunt infundate. Acestea se umplu de pamant si, in loc sa dreneze apa in exterior, aceasta trece de cheder si intra in interiorul masinii.

Inginerii auto au proiectat trapele astfel incat apa sa fie directionata spre jgheaburi speciale, exact ca la acoperisul unei case. Aceste jgheaburi sunt conectate prin furtunase de drenaj, de obicei doua in fata si doua in spate, care evacueaza apa in exterior.

Unde sunt situate scurgerile?

  • In fata: fie la baza usilor, sub praguri, sub carenaj la grila stergatoarelor sau direct prin lateralele parbrizului
  • In spate: fie in carenajele rotilor, fie deasupra hayonului

La capatul furtunelor de scurgere, producatorii au montat diverse dopuri (sub forma de “+”, “-“, “S” etc.). Aceste dopuri tind sa retina pamant si sa infunde scurgerea apei.

Solutia?

Scoate aceste dopuri de urgenta!

In 2022, toate masinile din grupul VAG (Volkswagen, Audi, Seat, Skoda, Porsche) au primit recomandarea oficiala de a elimina aceste dopuri din fabrica, tocmai pentru ca se stie ca ele provoaca probleme.

Daca masina ta inca le are, elimina-le cat mai repede!

Ce NU trebuie sa faci

Daca ai fost la Dorel si s-a gandit sa desfunde scurgerile trapei cu aer comprimat, este foarte posibil ca furtunasele sa fi sarit din locul lor. Cele mai multe masini nu au aceste furtune prinse cu coliere sau clipsuri, iar aerul sub presiune poate duce la deplasarea lor.

Daca s-a intamplat asta, va trebui sa demontezi coltul plafonului pentru a le fixa la loc. Dar atentie: problema nu este furtunul, ci dopurile infundate de la capatul acestuia!

Mentenanta periodica a trapei

Chiar daca scurgerile sunt curate, mai exista probleme precum:

  • Trapa scartaie
  • Se deschide/inchide greu
  • Nu se mai deschide deloc

De ce? Pentru ca trapa are nevoie de mentenanta la fiecare 2 ani. Asa cum schimbam uleiul la motor anual sau lichidele la 4 ani, si trapa trebuie curatata si gresata periodic.

Ce se intampla daca nu faci asta?

  • Se aduna praf si impuritati pe mecanism
  • Vaselina veche sau lipsa lubrifierii pot duce la defectarea culiselor
  • Se pot rupe piesele mobile ale trapei
  • In cele din urma, trapa poate refuza sa se mai inchida sau deschida

Solutia corecta:

  1. Curatarea completa a mecanismului
  2. Lubrifierea cu vaselina speciala pentru trapa

⚠️ Atentie! Nu folosi vaselina universala! De exemplu, pentru masinile VAG se recomanda G060751A2, care costa aproximativ 300 lei / 160g. Pare scump, dar contine aditivi speciali pentru a proteja mecanismul. Daca folosesti o vaselina nepotrivita, pe termen lung risti sa strici trapa si reparatia te va costa mult mai mult.

Concluzie

Daca ai probleme cu trapa auto:

✔️ Verifica si curata scurgerile trapei

✔️ Scoate dopurile care pot bloca drenajul apei

✔️ Evita sa folosesti aer comprimat daca scurgerile sunt infundate

✔️ Fa mentenanta la fiecare 2 ani pentru a preveni defectiunile

 

O trapa bine intretinuta iti va oferi confort si va preveni neplacerile cauzate de infiltratiile de apa. Nu astepta pana cand e prea tarziu!

Scroll to Top